Was en Blaas methode/ Ontwollen

Bad en Blaas-methode

 Het is een methode die kan helpen klitten en vilt te voorkomen en je hond door de rui helpt, zonder de natuurlijke balans van vacht en huid te verstoren.

De methode stap voor stap:

Stap 1: Wassen met hondenshampoo. Dezynadog First Aid shampoo

De hond moet goed gewassen worden. Dit is één van de belangrijkste, dan wel de belangrijkste stap van deze methode. Oud en/of beschadigd haar absorbeert veel water. Dit haar wordt zwaarder dan het haar dat nog gezond is en zal daarom makkelijker uit de vacht te blazen zijn.Ik was de hond een tweede keer om het effect te vergroten.De hond staat gemiddeld 20 minuten in bad te weken in water om het optimale effect te krijgen.

Stap 2: Conditioner Dezynadog sculpturen rinse

 Nu gaat de conditioner in de vacht. Deze zorgt ervoor dat de pH-waarde van de huid/vacht weer stabiel wordt. Daarnaast kan het de droogtijd van de vacht verkorten en sluiten de schubben. Tijdens de massage laat de vacht los.ik spoel de conditioner goed uit!

Stap 3: Waterblazen en Borstelen

Nu wordt het leuk, ik ga beginnen met het blazen .De kracht van de lucht zorgt ervoor dat oude wol wordt los geblazen van de huid en het gezonde haar komt dan tevoorschijn.

Wat u niet moet doen

Na deze behandeling  moet u 6 weken niet kammen of borstelen! Doe u  dit wel dan blijf de hond verharen en je kan er de huid mee beschadigen.

Deze methode is goud waard

Niet alleen behoud je een gezonde vacht die in balans blijft of komt. Ook voorkom je veel huid- en vachtproblemen. Wat deze methode zo succesvol maakt is het feit dat het alleen de oude beschadigen wol uit de vacht haalt en de gezonde vacht volledig behouden blijft.

“Maar hoe vaak en hoe moet je de hond kammen om hem klit vrij te houden? 

Hoewel deze methode fantastische helpt  bij het klitvrij houden van de vacht, is een extra controle bij sommige vachten van groot belang. Bij langhaar, halflang haar, krul- kroeshaar en lang stok harige vachten is het belangrijk dat je met een kam regelmatig controleert op klitten. Controleer minimaal 1 keer in de week. Doe dit bij hals, nek, achter, onder en rond de oren, de bek, oksels, liezen, staart aanzet, kont en buik. Niet alleen de rug. Probeer met een kam de klitten op te sporen en met een goede borstel (ik gebruik zelf Les Poochs Borstels)  voorzichtig de klit te verwijderen. . Let wel op: pas op voor de huid!

De bad en blaas methode is geweldig om het dier door de rui heen te helpen of klit vrij te houden.In principe verharen de meeste hondenrassen 2x per jaar, meestal in de lente en in de herfst de rui periode duurt ongeveer 6 tot 10 weken . Veel hondeneigenaren gaan dan veel borstelen. Het gevolg hiervan is dat tijdens het borstelen niet alleen de slechte haren maar ook de goede (nieuwe) haren worden meegenomen. Om deze nieuwe haren te vervangen maakt het lichaam snel nieuw haar aan.Helaas is dit haar van slechte kwaliteit en gaat sneller klitten. Door deze manier komen veel honden in een permanente rui te zitten. Dat kan ook gebeuren na een castratie die honden zie ik namelijk 4 maal per jaar in de trimsalon ze krijgen door de castratie meer onderwol.